Nykyisen uransa Jari on aloittanut 1.9.1994, jolloin hän oli perustamassa yhtiötä työpaikaksi itselleen ja kahdeksalle muulle henkilölle. Yhtiön nimi oli aluksi Pirkan MS-Kojeisto Oy. Yhtiön omistajina oli myös kuusi muuta yhtiössä työskentelevää henkilöä ja yksi ulkopuolinen rahoittaja. Jarin ensimmäisenä tehtävänä oli hoitaa yrityksen toiminnan aloittamiseen kuuluvat asiat, toimitilat, puhelimet, pankkiasiat, tietokoneet, perusohjelmistot, hankkia työkalut ja muut laitteet. Toimitilojen kanssa oli silloin hieman haasteellista, mutta sopivat tilat löytyivät lopulta. Kun perusasiat oli saatu toimimaan, Jari hoiti asiakasprojekteja sekä toimi ostoissa päävastuuhenkilönä. Kuitenkin, kun porukka oli pieni ja firman toiminta vasta alussa, kaikkien piti tehdä vähän kaikkea. Onneksi porukka oli tiivistä ja puhalsi yhteen hiileen niin asiat saatiin rullaamaan.
Yhtiön yksi menestykseen vaikuttava tekijä on varmasti ollut alussa valittu omistajastrategia. Kaikki omistajat työskentelevät yhtiössä ja kenelläkään ei ole äänten enemmistöä. Tällaisen omistajastrategian etuna on, että päätöksenteko on kollektiivista ja päätettäviin asioihin saadaan useita näkökulmia. Myös omistajariski minimoituu. Alussa oli tärkeää saada myös rahoittaja-osapuoli mukaan, koska liiketoiminnan aloittamiseen sitoutui paljon pääomaa. Ajan myötä omistus siirtyi kokonaan yhtiössä työskentelevien haltuun. ”Tämä on edelleen keskeinen strategia ja toivoisin sen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Luonnollisesti ajoittain pitää tehdä sukupolvenvaihdoksia, että mainittu strategia pysyy voimassa. Tällä tavalla yhtiö pysyy dynaamisena ja yhtiötä kehitetään oikeista näkökulmista”, Jari kommentoi.
EC Electro Center -nimen taustalla on mieleen jäänyt tapaus. ”Yhtiölle alussa valittu nimi Pirkan MS-Kojeisto oli vähän vaikea ja ajoittain mietin, että yhtiön nimi olisi hyvä olla vähän kansainvälisempi. Sellainen nimi olisi hyvä, joka tulisi ihmisten mieleen jostain jokapäiväisestä asiasta ja siten muistuttaisi yhtiötämme. Kerran istuessani työpöytäni ääressä silmiini osui pöydällä olevan sähkökomponentin kyljessä oleva CE-merkki, muista teksteistä poikkeavalla fontilla. Tästä sain ajatuksen, että tuollaisella fontilla ja kirjaimet toisinpäin se olisi lyhenne Electro Center nimestä ja se oli siinä”, Jari muistelee.
Kyseinen CE-merkinnän fontti oli suojattu, mutta lähelle samoja löytyi ja oli luvallista käyttää. Kaupparekisteri vaati Electro Center -nimeen jonkun liitteen, koska pelkkä Electro Center viittaa vahvasti yleisnimeen ”sähkökeskus” ja pelkästään sitä ei voi käyttää. No, luontevasti siihen eteen sopi EC, joka toimii nykyisin myös yhtiön logona. Nykyinen EC Electro Center -nimi otettiin käyttöön v. 2004, aluksi konserninimenä ja viimeisen sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, v. 2014, siitä tuli yhtiön virallinen nimi.
Kun Jarilta kysyy, miten hänen työnkuvansa on muuttunut vuosien varrella, niin hän vastaa: ”Olen ollut ”sekatyömies” koko ikäni ja olen tyytyväinen, että olen saanut tehdä monenlaisia asioita. Tähän aikaan mahtuu toki ikäviäkin tapahtumia, mutta sellaista elämä vaan on.” Kokemusta on kertynyt normaalien päivärutiinien lisäksi muun muassa maahantuonnista ja kansainvälistymisestä. Vuosien myötä, kun firma on kasvanut alkuajoista noin kymmenkertaiseksi ja henkilöstö lisääntynyt, työ on ollut pitkälti kehitystöitä ja hallinnollisia asioita. ”Nyt olen siirtynyt lyhennettyyn työaikaan ja pyrin keskittymään kehityshankkeisiin yhdessä muiden kanssa. Uskon että siinä minulla on eniten annettavaa”, Jari kertoo.
Tänä päivänä asioita hoidetaan yrityksessä enemmän eri organisaatiotasoilla, toisin kuin aiemmin, kun piti hoitaa melkein kaikki asiat itse. Myös perustekeminen on Jarille tuttua ja hän mainitsee, että kaikki tekeminen lähtee siitä, miten työt suunnitellaan, esivalmistellaan ja saadaan etenemään. Tämä kaikki toki kiinnostaa edelleen, mutta hän toteaa, että enää hän ei itse ole mukana operatiivisen toiminnan ytimessä vaan enemmänkin taustalla. ”Olen elämässä siinä vaiheessa, että päätavoitteeni työelämässä on tehdä itseni tarpeettomaksi”, Jari lisää.
Tärkeimpiä oppeja pitkän työuran varrelta kysyttäessä, Jari miettii hetken ja toteaa: ”Oppeja on tullut useita, mutta ensimmäinen tärkeä huomio on se, että elämä on lyhyt ja vuodet vierivät nopeasti. Toinen on se, että on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Mikä tarkoittaa sitä, että pitää pyrkiä välttämään vastakkainasettelua ihmisten kanssa viimeiseen asti. Ikävätkin asiat pitää pystyä sanomaan asiallisesti. Lisäksi olen aina arvioinut ja arvostanut ihmistä hänen persoonansa kautta, koulutuksella ei ole minun arvoasteikossani kovinkaan suurta merkitystä. Matkan varrella olen tavannut aivan huikeita osaajia ja ihmisiä, joilla ei ole juuri minkäänlaista koulutusta ja sitten aivan päinvastoin. Sitten kolmantena on tärkeää olla rehellinen sekä itselleen, että muille. Tekevälle sattuu myös virheitä ja Jari kertoo, että on vapauttavaa pystyä myöntämään omat virheensä ja tietysti virheistä pitää ottaa myös opikseen. Avoin ja rehellinen suhde henkilökuntaan, asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin on luonut luottamusta ja vahvan pohjan yhteistyölle.”
Jarin mielestä hänen työssään on parasta moni asia. Yksi siitä on hyvä porukka, joka luo tunteen, että töihin on kiva tulla. On myös mukava nähdä, miten ihmiset viihtyvät työssään. Hyvän ilmapiirin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Jari kertoo, että hän on ylpeä ja tyytyväinen siitä, mitä on saatu aikaan yhdessä hyvän työporukan kanssa. ”Kukaan ei yksin pysty huippusuorituksiin. Kaikkia tarvitaan. Työnteko on joukkuepeliä missä jokainen pelaaja on tärkeä”, sanoo Jari painokkaasti ja jatkaa: ”Lisäksi olen halunnut olla helposti lähestyttävä, luotettava henkilö, jonka ovi on useimmiten auki, jos joku haluaa tulla keskustelemaan. Toivottavasti tämä on edes jollain tasolla onnistunut.”
Yritys on kehittynyt voimakkaasti vuosien varrella. Kun yhtiön koko kasvaa, asioita on mahdollista ja pitää alkaa tekemään uudella tavalla. Myös ympäröivä maailma muuttuu koko ajan ja kaikkien, jotka haluavat olla kilpailukykyisiä pitää kehittyä vähintään samaan tahtiin. Hyvä sanonta on, että tyytyväinen ihminen on kehityksen jarru, eli kehityksen on oltava jatkuva prosessi ja olemassa olevaan hyvään oloon ei voi jäädä tyytyväisenä köllöttelemään. Jari on tyytyväinen, että monissa asioissa on onnistuttu hyvin, kun ollaan päästy tänne asti ja yritys on vieläkin olemassa. ”Aina voisi mennä paremmin, mutta voisi mennä myös paljon huonomminkin. On hyvä huomata myös se, että 30 vuoden aikana ei ole tarvinnut toimittaa kuin kolmet yt-neuvottelut. Vaikka on ollut hiljaisia aikoja, niin yritys on halunnut pitää työntekijänsä töissä, jos mahdollista. Tällä on haluttu viestittää, että halutaan huolehtia työntekijöistä ja heidän perheistään. Tilipussi kun on yleensä jokaiselle perheelle tärkeä. Haluamme olla luotettava työpaikka. ”Yhtiötä ja sen arvoja kuvaisin perheyhtiöksi. Vaikka emme ole samaa biologista perhettä, me olemme EC-perhe. Minulle monet henkilöt tästä porukasta ovat kuin perheenjäseniä”, Jari kuvailee.
Vapaa-aikaansa Jari kertoo viettävänsä kotona tai mökillä: ”Maatilaympäristössä riittää kunnosteltavia nurkkia ja monenlaista tekemistä. Myös kaikenlaiset koneet ja laitteet kuuluvat kiinnostuksen kohteisiin. Mökillä on myös aina jokin projekti meneillään. Auttelen myös läheisiä ihmisiä mielelläni. Toisten auttamisesta saa aina hyvän mielen. Veneily, metsästys ja kalastus on myös lähellä sydäntä. Kun vielä saisi ajan riittämään niin hyvä olisi.” Aiemmin hän harjoitti myös maataloutta sivutoimisesti, mutta se on jäänyt jo jonkin aikaa sitten, ainakin tauolle, ajanpuutteen vuoksi. ”Siinä ammatissa oppii käsittämättömän paljon”, kertoo Jari.
Mietittäessä EC:n tulevaisuuden näkymiä viiden vuoden ajanjaksolla, Jari näkee asian niin, että yrityksessä on monenlaista osaamista. On kehitetty erilaisia konstruktioita ja ratkaisuja asiakkaiden tarvitsemiin kokoonpanoihin. ”En pidä mahdottomana, että EC:llä olisi tulevaisuudessa kokonaan omia tuotteita, jotka tukevat nykyisen asiakaskunnan ja ehkä muidenkin tarpeita. Aika näyttää mitä tapahtuu; joskus omat visiot toteutuvat, joskus ei. En ole tulevaisuudesta lainkaan huolissani”, Jari toteaa ja jatkaa, että EC:llä aloitti 5.8.2024 toimitusjohtajana Kari Heinilä, joka ottaa nyt vastuun yhtiön operatiivisesta toiminnasta ja on ensiarvoisen tärkeää, että hänelle annetaan kaikki tuki yrityksen eteenpäin viemiseksi nyt alkavalle neljännelle vuosikymmenelle.
Kysyttäessä, että minkälaisia ohjeita antaisit taloon tuleville uusille työntekijöille, Jari sanoo ensimmäisenä hänelle tulevan mieleen, että pitää kysyä aina, jos vähänkin on epävarma asiasta. Vaikka talossa on perehdytysmateriaalit uusille työntekijöille ja niihin on satsattu paljon viime aikoina, ne eivät luonnollisesti kata kaikkia eteen tulevia asioita. Muutenkin yleensä vasta käytäntö opettaa, miten joku asia pitää hoitaa. Kysymistä ei pidä pelätä ja EC:llä on matala kynnys asian suhteen; keneltä vaan voi kysyä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Mieluummin kysytään liikaa kuin liian vähän. Toisena Jari mainitsee, että on tärkeää, että haluaa kuulua porukkaan ja on joukkuepelaaja. Myös positiivinen asenne on välttämätön. Jos tulee ongelma, pitää miettiä, miten se saadaan ratkaistua, että päästään eteenpäin, ei niin, että nyt ei pysty tekemään mitään, kun tuli ongelma.
Lopuksi Jari haluaa tässä kiittää kaikkia asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja erityisesti EC:läisiä ja lisää, että on ollut hieno tutustua sekä tehdä yhteistyötä heidän kaikkien kanssa. ”Kaikki nämä ihmiset, joihin olen saanut tutustua tulevat säilymään mielessä niin kauan kuin muisti vaan pelaa”, summaa Jari haastattelun lopuksi.